Een verstopte afvoer is altijd een onaangename verrassing
Bovendien is het oplossen van een verstopping vaak niet de meest favoriete hobby bij uitstek èn een hele klus! Daarom heeft Riobel een lijstje klaar met tips & tricks met als doel het voorkomen van verstoppingen zowel binnen- als buitenshuis.
Een verstopping ontstaat vaak doordat de verkeerde stoffen op de één of andere manier terechtkomen in de afvoer. De rode draad doorheen onze lijst met tips & tricks is dan ook: verwerk afval altijd op de juiste manier om overlast te voorkomen!
Spoel na verbouwingen of doe-het-zelf werkzaamheden bijvoorbeeld nooit resten van zand, cement, grind,… door de gootsteen of het toilet. Dit klinkt vast logisch wanneer u dit hardop voorleest, maar in de praktijk gaat het er vaak net iets anders aan toe. Lees zeker verder voor meer logica die u misschien even ontgaan is!
TIPS &TRICKS
In de keuken
De meeste verstoppingen in de keukenafvoer zijn te wijten aan vetten. Vloeibare vetten afkomstig van pannen, borden of de friteuse stollen namelijk zeer snel om zich daarna te hechten aan de wand van de afvoerleiding.
Daarom: zeker geen vet wegspoelen.
Etensresten spoelt u best ook niet door de keukenafvoer. In plaats daarvan veegt u borden en pannen eerst schoon met keukenrol en gooit u het afval in de vuilnisbak. Hierbij verwijdert u vaak ook de eventuele vetresten. Om te vermijden dat er toch etensresten in de afvoer zouden sluipen, kan u overwegen om een extra zeefje in de gootsteen te plaatsen. Better safe than sorry!
Let ook op bij het dweilen. Indien u huisdieren heeft of langharige bewoners, vindt u ongetwijfeld veel haren terug op de vloer. Wanneer u deze opdweilt en nadien de emmer ledigt in de gootsteen kunnen ze zorgen voor een vervelende ophoping in de afvoer. Daarom is het beter om eerst te stofzuigen en zo de meeste haren van de vloer te maaien.
In de badkamer
De grootste boosdoeners in de badkamer zijn zeepresten. In combinatie met haren kunnen ze ervoor zorgen dat het water van het bad of de douche zich een moeilijke baan vindt door de afvoer. Haren hebben namelijk de neiging om zich met elkaar te verbinden en zo een opvangnetje te vormen voor zepen. Maak daarom het doucheputje frequent schoon en borstel uw haren voor het wassen zodat de meeste losse exemplaren een bestemming vinden in het vuilnisbakje.
Voor de wasjes in de wasmachine gebruikt u trouwens beter vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder.
In het toilet
Wat er thuishoort in het toilet hoeven we u wellicht niet meer bij te brengen. Bij het ontstoppen vinden we echter heel wat voorwerpen terug die er absoluut niet in thuishoren. Daarom willen we deze misverstanden voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Onze aanbevelingen luiden als volgt:
Spoel volgende items zeker NOOIT door:
-
Vochtige doekjes
-
Tampons
-
Maandverband
-
Condooms
-
Luiers
-
Keukenpapier
-
Kattenbakvulling
-
Deze horen immer thuis in de vuilnisbak!
Om ervoor te zorgen dat ze daar ook daadwerkelijk belanden, en om eventuele gasten niet in een gênant parket te brengen, plaatst u dus best een klein exemplaar langs het toilet.
-
Spoel door na elk toiletgebruik.
-
Gebruik altijd de grote spoelknop indien u wc-papier gebruikt.
-
Gebruik niet te veel wc-papier.
-
Gebruik dun wc-papier.
-
Gebruik geen geurblokjes, deze hebben de akelige gewoonte om te gaan zwemmen. Een verfrissingsspray is een beter alternatief.
Buitenshuis
Ook buiten de huiselijke muren bevinden er zich afvoeren. Denk maar aan de dakgoot die het hemelwater begeleidt naar de regenwaterput. Om te vermijden dat er zich verstoppingen vormen op basis van bladeren, vogelnesten, vleermuizen of zelfs egels, houdt u best de (platte) daken en goten schoon en kan u eventueel tevens een bladvanger plaatsen.
Bovendien zijn niet alle verstoppingen te wijten aan een menselijke fout. De septische put kan ook gewoonweg vol zitten. In dat geval laat u hem best ruimen en reinigen door een gespecialiseerde firma die ook instaat voor het afvoeren van uw septisch materiaal, lees: Riobel. Neem gerust contact op voor meer informatie
Is er verder nog iets?
Naast de specifieke voorzorgsmaatregelen die u kan nemen, zijn er nog een aantal algemene trucjes die u het leven gemakkelijker kunnen maken. U kan trachten uw rioolsysteem te onderhouden door regelmatig de sifon (geurafscheider) te reinigen. Verstoppingen kunnen zich uiteraard overal in de afvoerleiding manifesteren, maar sifons lenen zich er uiterst goed toe. Schroef de sifon los met een waterpomptang en houdt zeker een emmer en dweil in de buurt voor ontsnappend water. Een raam open zetten is hierbij tevens aangeraden! Heeft u een hogedrukreiniger, dan kan u ook periodiek de leidingen doorspuiten met een rioolrat.
Bent u niet zo’n doe-het-zelver?
Geen probleem, dan opteert u toch simpelweg voor een onderhoudscontract bij Riobel! Wij komen vrijblijvend langs om de situatie ter plaatse te bekijken en sturen u nadien een voorstel op maat van uw thuis.
Toch een verstopping?