top of page

Wateroverlast vermijden: oorzaken en oplossingen

Oorzaken van wateroverlast

We merken het allemaal: het weer verandert. Extreme droogte gevolgd door felle buien bepalen meer en meer ons weerbeeld. In combinatie met veel beton, massaal veel kortgewiekte gazons en weinig beplanting dreigt er al gauw wateroverlast. Bij heel wat mensen thuis is dit de laatste jaren helaas al een keer of geregeld voorgevallen.Wateroverlast oplossen: wat kunnen we zelf ondernemen?


Wist u dat we zelf voorzorgsmaatregelen kunt nemen om de risico’s op wateroverlast in te dijken? Enkele mogelijke oplossingen om uw woning te beschermen tegen wateroverlast of overstroming:


1. Waterbekken

Om te vermijden dat straten binnen de kortste keren blank staan bij felle regenbuien, kan een waterbekken afhankelijk van de situatie een uitkomst bieden om woningen in de toekomst te beschermen tegen wateroverlast.

2. Meer bomen en beplanting voorzien

Ontharding door meer bomen en groen in te planten beschermt tegen overstroming en droogte. Al dat regenwater baant zich dan geen weg naar verzadigde rioleringen dat mogelijk eindigt in een modderstroom door uw huis, maar kan in de bodem infiltreren die werkt als een spons. Hierdoor kan ook het grondwaterpeil weer stijgen wat dan weer helpt om verdroging te voorkomen.

3. Gras minder maaien/dieper laten wortelen

Gras kan regenwater opvangen. Langer gras heeft diepere wortels en sterkere, groenere grassprieten. Hierdoor blijft uw gazon ook groen wanneer er een langere tijd geen druppel regen valt.

4. Regenwaterrecuperatie

Opvang van regen zowel ondergronds als via de regenpijp die u dan kunt recupereren in tijden van droogte. Dankzij regenwaterrecuperatie kunt u ook bij een hittegolf en sproeiverbod gebruikmaken van het verzamelde regenwater.

5. Terugslagklep installeren

Bij extreem regenweer moet een riolering veel water op korte tijd slikken. Dan kan het al eens voorvallen dat rioolwater via afvoerputjes of uw wc naar boven komt. Een terugslagklep is een ventiel dat het water in slechts één richting laat doorstromen. Zo kunt u bij hevige regenval vermijden dat afvalwater vanuit de straatriolering in de afvoer van uw woning terechtkomt. Riobel kan een terugslagklep bij u installeren in de rioolaansluiting van uw woning.


Bang voor wateroverlast?

Hebt u er genoeg van om te dweilen met de kraan open en wilt u weten welke maatregelen het meest geschikt zijn voor uw benarde situatie? Riobel kan helpen met slimme oplossingen tegen wateroverlast.


Neem contact op met Riobel voor een complete analyse van uw wateroverlast!


41 weergaven

Comments


bottom of page